رویداد کارچین پیچ (CarChain Pitch) در دو بخش «پنل تخصصی تکنولوژی بلاکچین و اکوسیستم استارتاپی کشور» و «معرفی کارچین» یکشنبه 15 اردیبهشت 1398 برگزار شد.
در بخش اول رویداد پنل تخصصیای با عنوان «تکنولوژی بلاکچین و اکوسیستم استارتاپی کشور» و با حضور مصطفی نقیپورفر، مدیر آزمایشگاه نوآوری بلاکچین، محمدجواد صمدی راد معاون فنی شرکت ققنوس، سپهر محمدی رئیس هیئتمدیره انجمن بلاکچین ایران، مهدی نوری دکتری اقتصاد و مدرس دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه رمز ارزها و بلاکچین و رضا جمیلی سردبیر آیچیزها و دبیر میزگرد برگزار شد.

در بخش دوم رویداد نیز تیم کارچین به معرفی بخش های مختلف پروژه کارچین پرداختند. در این بخش دکتر محمدعلی مداحعلی، تکنیکال منتور کارچین نیز حضور و سخنرانی داشته باشد که به دلیل عدم حضور ایشان در ایران بهصورت ویدیویی دقایقی با موضوع انقلاب پلتفرمها صحبت کردند.
بیشتر بخوانیم: مصاحبه با دکتر محمدعلی مداح علی (تکنیکال منتور کارچین و رئیس آزمایشگاه بلاکچین شریف)
کارچین پیچ | بلاکچین و مشکلات اقتصاد اشتراکی
در ادامه بخشهایی از صحبتهای دکتر مداح علی رئیس آزمایشگاه بلاکچین شریف را میخوانیم:
برای بررسی تأثیرات بلاکچین بر زندگی ما، بایستی دو حوزهای را که اخیراً زندگی ما را عمیقاً تحت قرار دادهاند و شکل تمدنی ما را عوض کردهاند بررسی کنیم، سیستمهای توزیعشده (distributed systems) و اقتصاد اشتراکی (sharing economy).
سیستمهای توزیعشده این امکان را دارند که میلیاردها کاربر را با بهترین کیفیت و بهترین سرعت تحت پوشش قرار بدهند. این روزها شرکتهای بزرگی مانند گوگل، آمازون و… در حدود یک میلیارد کاربر دارند و آمادهاند تا کاربران جدیدی را بپذیرند بدون اینکه وقفهای در فعالیت آنها ایجاد شود. در این میان ما نیز بهطور هیجانزدهای همراه با این امپراتوریهای تکنولوژی قدم به قرن جدید گذاشتیم.
از مشکلاتی که این امپراتوریها ایجاد کردند و ما به مرور زمان به آن پی بردیم ایجاد دوقطبیهایی بود که یکطرف آن میلیاردها کاربر قرار داشتند و طرف دیگر آن شرکتهایی بودند که حاکمان این اکوسیستمهای عظیم اطلاعاتی و اقتصادی هستند. این شرکتها با رشد زیادی که داشتند ثروت عظیمی را به دست آوردند، اما از این منفعت چیزی جز چندین اکانت نصیب ما نشد.
حوزهی دومی که بایستی بررسی شود مدل اقتصاد اشتراکی است. این مدل اقتصادی که مبتنی بر سیستمهای توزیعشده بود به ما این اجازه را داد که اگر خودرویی داریم که بدون استفاده مانده، اگر زمان خالی داریم که استفادهای ندارد و یا اگر توانایی داریم که میتوانیم در اختیار دیگران قرار بدیم، آن را به اشتراک بگذاریم و از این طریق کسب درآمد کنیم.
اقتصاد اشتراکی در مدتی کم بسیار موفق ظاهر شد و خیلی سریع توانست رشد بکند. شرکتهایی مانند Uber و Airbnb در عرض چند سال از شرکتهای خیلی کوچک تبدیل شدند به شرکتهای چند ده میلیارد دلاری، و همینجا بود که مشکل سیستمهای توزیعشده دوباره خودش را نشان داد. در یکسو میلیاردها راننده و کاربر و سرویسدهنده و در سوی دیگر این شرکتها، که بهصورت یکطرفه مواردی از قبیل قیمت و حتی نوع سرویسدهی را تحمیل میکردند. نکتهی قابل توجه این بود که این شرکتها در قبال سرویس ناچیزی که ارائه میدادند یک قسمت مهم از عواید را نصیب خودشان میکردند، این شرکتها بهواسطهی این رابطهی یکطرفهای که با کاربران ایجاد کردند، بازار آزاد و رقابتی را از بین بردند همینطور باعث نابودی و ورشکستگی بازارهای محلی شدند.

سؤال اساسیای که مطرح میشد این بود که آیا ما برای اینکه بتوانیم از منافع اقتصاد اشتراکی و سیستمهای توزیعشده استفاده کنیم باید تن بدهیم به این رابطهی یک طرفهای این شرکتها برای ما ایجاد میکنند؟ همزمان با مطرح بودن این سؤال بود تکنولوژی جدیدی متولد شد، تکنولوژی بلاکچین که خیلی زود بهعنوان یک تکنولوژی تکاندهنده (disruptive technology) شناخته شد و در کشورهای بزرگ دنیا استارتاپهای بسیار زیادی حول این تکنولوژی شکل گرفت و یکی از جذابترین حوزهها برای سرمایهگذاری شد.
در ایران هم پروژه کارچین، پاسخی است به نیاز اقتصاد اشتراکی در حوزه حملونقل و من نیز با توجه به حضور جوانان بااستعداد از دانشگاههای برتر که در حال کار و فعالیت در این حوزه هستند بسیار خوشبین هستم به موفقیت این پروژه و امیدوارم با سرمایهگذاری، تحقیق و فعالیت در این حوزه به رشد اقتصادی جامعه، رشد فناوری در کشور و همچنین به رشد اشتغالزایی عادلانه در این کشور کمک بکنیم.
معرفی کارچین
پس از صحبتهای دکتر مداح علی، تکنیکال منتور کارچین و برگزاری «پنل تخصصی تکنولوژی بلاکچین و اکوسیستم استارتاپی کشور»، امیرعباس امامی؛ همبنیانگذار و مدیر اجرایی کارچین خصوص پلتفرم کارچین و ساختار آن صحبت کرد.
که در ادامه بهطور خلاصه بخشهایی از این ارائه آورده شده است:
یکی از کارکردهای بلاکچین جایگزین شدن آن بهجای واسطهها است بهطوری هرگاه برای ارتباط بین دو شخص یا دو نهاد نیاز به یک نهاد واسط باشد تا این نهاد اعتماد لازم برای ایجاد این ارتباط را برقرار کند بلاکچین ذاتاً این پتانسیل را دارد که جایگزین آن نهاد واسط شوداز مهمترین دلایل این انتخاب است.در آینده نزدیک نیز پلتفرمهای واسطهای زیادی مانند گوگل، فیسبوک، آمازون، اوبر و … که بهنوعی پلتفرمهای واسطهای هستند جایگزینان بلاکچینی پیدا خواهند کرد که در آنها حاکمیت غیرمتمرکز است؛ بنابراین بلاکچین و انقلاب پلتفرمها مسئلهای است که باید به آن توجه کرد چراکه تمام پلتفرمهای واسطهای در معرض این تهدید هستند که توسط تکنولوژی بلاکچین متحول شوند.

اما از میان تمام حوزهها چرا ما حوزه حملونقل را انتخاب کردیم؟ افزایش شهرنشینی، افزایش اقبال به اقتصاد اشتراکی، پارادایم نوظهور خودروهای خودران و همینطور حجم بزرگ بازار این حوزه در سطح جهانی و حضور در کشور ایران با جمعیت 80 میلیونی که بازار پر پتانسیلی برای استارتاپها ایجاد کرده است، از مهمترین دلایل این انتخاب است.
ساختار کارچین پیچیدگیهای خاص خودش را دارد و از بخشهای مختلفی تشکیلشده است؛ اما این ساختار پیچیده فارغ از جزییات فنی تفاوتهایی با نمونهها و رقبای خود دارد.

ذینفعان در کارچین به سه دسته، رانندگان، مسافران و جامعه تقسیم میشوند که کارچین برای هرکدام ارزشهای پیشنهادی متفاوتی دارد.
-
ارزش های پیشنهادی کارچین
امامی در ادامه به بررسی رقبای مستقیم و غیرمستقیم کارچین و جایگاه آنها ازلحاظ تکنولوژیک و یا سنتی بودن پرداخت.

چرا اوبر غیرمتمرکز نمیشود؟ در جلسات ارائه کارچین سؤالی که اغلب پرسیده میشود این است که اگر تکنولوژی بلاکچین اینقدر ارزشهای پیشنهادی جذابی ایجاد میکند، چرا استارتاپهایی مانند اوبر که سرمایه بالایی دارند به سراغ این تکنولوژی نمیروند؟ برای پاسخ فرض کنید شما به فردی در خصوص مزیتهای دموکراسی توضیح میدهید و فرد میگوید اگر دموکراسی اینقدر خوب است چرا پادشاه کشور را دموکراتیک نمیکند؟ دموکراسی یعنی دیگر پادشاهی وجود نداشته باشد. در این مورد خاص بلاکچین یعنی دیگر اوبری وجود نداشته باشد؛ بنابراین جمع اوبر و بلاکچین امکانپذیر نیست. البته ممکن است اوبر از بلاکچین در برخی ماژولهایش استفاده کند، اما بلاکچینی شدن اوبر به معنی غیرمتمرکز شدن آن امکان ندارد.
امامی در ادامه از تفاوت استراتژیهای ورود به بازار استارتاپهای بلاکچینی با استارتاپهای سنتی گفت و بیان داشت که برخلاف استارتاپهای سنتی در استارتاپهای بلاکچینی که اکثرا فرایند ICO را بهعنوان فرایند اصلی جذب سرمایه و ایجاد جامعه کاربران خود اجرا میکنند، فرایند ورود به بازار اینگونه است که شما در ابتدا کامیونیتی خودتان را میسازید و سپس به توسعه اپلیکیشن میپردازید درحالیکه در پلتفرمهای سنتی این موضوع برعکس است.
امامی در ادامه از نقشهای توکن پلتفرم کارچین (carchain network currency) گفت و کارکردهای سهگانه CarNC برای پلتفرم را بیان کرد.

در پایان نیز نقشه راه کارچین تشریح شد و اعلام شد تیم کارچین بنا دارد تا اردیبهشت 99 بر روی شبکه اصلی پیادهسازی شود.
ویدیو کامل صحبت های امیرعباس امامی را می توانید از بخش زیر مشاهده کنید:
ساختار و معماری کارچین
پس از معرفی کارچین توسط امیرعباس امامی، مدیر اجرایی کارچین، حنظله اکبری نودهی، مدیر فنی کارچین در این رویداد، ساختار و معماری پروژه کارچین را توضیح داد.
در ادامه بخشهایی از خلاصه ای از صحبت های مدیر فنی کارچین را میخوانیم:
اکبری پس توضیحی کوتاه در خصوص بلاکچین و مزایای آن و مباحثی چون قراردادهای هوشمند به معرفی بخشهای مختلف ساختار کارچین پرداخت.
اکبری بیان کرد که اتریوم، بهعنوان بلاکچین عمومی این پروژه برای پیادهسازی قراردادهای هوشمند انتخابشده البته پلتفرمهای دیگری چون نئو و EOS هم بودند که حسب تجربه و دانش ما و دلایل مختلف دیگری در این پروژه ما اتریوم رو بهعنوان بلاکچینی عمومی انتخاب کردیم.پروژهای مانند کارچین قراردادهای هوشمند زیادی دارد که برخی از قراردادهای هوشمند پایهای و اساسی آن را میتوان در عکس زیر مشاهده کرد.

مسئله بعدی از ساختار کارچین، مبحث مدیریت بلاکچین جانبی است، در بلاکچین های عمومی یکی از مشکلاتی که وجود دارد بحث مقیاسپذیری آنهاست بدینصورت که سیستم بهاندازه کافی مقیاسپذیر نیست بهعنوانمثال شبکه اتریوم امکان برقراری پانزده الی بیست تراکنش در ثانیه را دارد اما با تلاشهایی این سقف در حال افزایش است، سؤالی که مطرح هست این است که چگونه این بلاکچین های عمومی را مقیاسپذیر کنیم؟ تیمهای صنعتی و آکادمیک زیادی در این خصوص کار میکنند و راهحلهای زیادی در این خصوص پیشنهادشده اما راهحلی که ما در این پروژه استفاده میکنیم یکی از راهحلهای خارج از بلوک (offchain) برای مقیاسپذیری بلاکچین به نام پلاسما است.
بخش بعدی ساختار کارچین سیستم فایل توزیعشده است که ما در کارچین برای بخشی از اطلاعات تصمیم گرفتیم بهجای اینکه بیاییم بهصورت متمرکز ذخیره کنیم بهصورت غیرمتمرکز پیادهسازی بکنیم. ما بهجای اینکه این اطلاعات رو در بلاکچین ذخیره کنیم از سیستم فایل توزیعشده استفاده میکنیم، پروژههای معروفی که در این حوزه فعالیت دارند میتوان به ipfs و swarm اشاره کرد که ما قرار هست از ظرفیتهای این پروژهها استفاده کنیم.
در بخش احراز هویت در کارچین هویت افرادی که در این سیستم، سرویسی ارائه میدهند بسیار مهم هست. برای حل مسئله هویت راهحلهای زیادی وجود دارد که در بسیاری از سرویسهایی که ما اکنون استفاده میکنیم کاملاً بهصورت متمرکز هستند، اما همچنان راهحلی که متخصصین آن را کاملاً غیرمتمرکز و بهینه بدانند هنوز وجود ندارد، به خاطر همین حساسیتها و چالشها ما در کارچین راهحلی نیمهمتمرکز استفاده میکنیم بدینصورت که نقش احراز هویت را یک سری گروههایی بر عهدهدارند که آنها را مدیر هویت مینامیم که وظایفی مانند ثبتنام و پشتیبانی و… را بر عهده دارد.

مسئله بعدی از در ساختار کارچین اتصالگران هستند. این افراد که وظیفه متصل کردن مسافرین و رانندهها را دارند. بعد از پروسه ثبتنام درخواستهای سفر رانندهها را بهصورت رندم بین اتصالگرها پخش میشود و آنها انطباق را با مسافران با تعیین کارمزد و هزینه انجام میدهند. با این روش رقابتی بین اتصالگرها بر کارمزد نیز شکل میگیرد همینطور مسافران این آزادی را دارند که هر کارمزدی را که بخواهند انتخاب کنند.
بخش بعدی ما در ساختار کارچین جستجوگر بلاکچین هست. مسافران به خاطر سرویسی که از رانندهها دریافت میکنند میتوانند امتیازی به راننده تخصیص بدهند و یا نظراتی را ثبت کنند.اپلیکیشن مسافران با استفاده از این جستجوگر امتیاز راننده و نظرات ثبتشده را به هنگام انتخاب راننده توسط مسافر به او نشان میدهد. با توجه به اینکه امتیازات و نظرات بر روی بلاکچین ثبتشده بنابراین قابلیت حذف و تغییر آنها هم وجود ندارد.
درنهایت هم به بررسی اپلیکیشن موبایلی میپردازیم که ازلحاظ رابط کاربری تفاوت زیادی با مدلهای موجود ندارد. عملکرد سامانه ای به این شکل هست که اپلیکیشن درخواست سفر را به تعدادی از اتصالگرها میفرستد. اپلیکیشن مسافر پس از ارسال درخواست سفر به تعدادی از اتصالگرها منتظر میماند تا آن اتصالگرها لیستهایی شامل رانندههای پیشنهادی، قیمت سفر و کارمزد خود را برای اپلیکیشن مسافر ارسال کنند. پس از دریافت این لیستها اپلیکیشن مسافر با توجه به فیلترهای مسافر که از قبل در اپلیکیشن ذخیرهشده است و شامل قیمت، امتیاز، زمان رسیدن راننده به مسافر و …میشود، تعدادی از پیشنهادهای اتصالگرها را به مسافر نمایش میدهد. مسافر از بین گزینههایی که اپلیکیشن به او نمایش میدهد یکی را انتخاب میکند.
ویدیو کامل صحبت های حنظله اکبری نودهی را می توانید از بخش زیر مشاهده کنید:
سرمایه گذاری در آینده
در آخرین بخش از رویداد مهدی زیوداری، مشاور سرمایهگذاری کارچین، در خصوص سرمایهگذاری در استارتاپهای بلاکچینی توضیح داد و سپس شرایط سرمایهگذاری در کارچین را بهتفصیل بیان کرد.
مهدی زیوداری در ابتدا با بیان برخی از مشخصههای کارچین و دلایل این موضوع که تأمین مالی کارچین نمیتواند بر اساس روش سرمایهگذاری خطرپذیر (VC) انجام شود به معرفی روش عرضه اولیه سکه (ICO) که روش متعارف تأمین مالی در بین استارتاپهای بلاکچینی است پرداخت. وی اظهار داشت در روش ICO، تأمین مالی به شکل عرضه و فروش توکن برای تأمین منابع مالی لازم جهت راهاندازی و توسعه ایده انجام میشود. بااینحال در کارچین با توجه به برخی شرایط این دو روش باهم تلفیق و ساختاری به شکل زیر طراحیشده است.

زیوداری ادامه داد: در حال حاضر کارچین در مرحله پیشفروش توکن به اشخاص حقوقی داخلی است و در مرحله بعد به دنبال پیشفروش بینالمللی و ICO عمومی و لیست شدن به اکسچنجهای بینالمللی است. توکن شبکه کارچین که به آن کارنسی (CarNC) میگوییم به تعداد یک میلیارد توکن با قیمت اسمی 10 سنت تعریفشده است و برای خرید آن امکان پرداخت توسط دلار، ریال، بیتکوین و اتریوم وجود دارد.
زیوداری در ادامه به سیاستهای عرضه توکن کارچین اشاره کرد و حداکثر میزان عرضه مرحله پیشفروش داخلی را برای شخصیتهای حقوقی 4% بیان کرد، در این مرحله سرمایهگذاران حقیقی امکان مشارکت ندارند. البته انجلهایی که سابقه سرمایهگذاری در استارتاپها را داشتهاند نیز میتوانند در این مرحله سرمایهگذاری کنند. زیوداری حداقل میزان جذب سرمایه کارچین در این مرحله را 200 هزار دلار و حداکثر 1/5 میلیون دلار عنوان کرد.

در مرحله پیشفروش توکنها، سه برنامهی سرمایهگذاری متفاوت برای سرمایهگذاران ارائهشده است:
- سرمایهگذاران پایه
- سرمایهگذاران کلیدی
- سرمایهگذاران پیشرو
که در شکل زیر میتوانید حداقل و حداکثر میزان سرمایهگذاری و همچنین پاداشهای در نظر گرفتهشده قابلمشاهده است.

بهعنوانمثال در پاداش %100ی درصورتیکه نهادی اقدام به خرید تعدادی توکن کند، علاوه بر توکن های خریداریشده 100% توکن مازاد به نهاد سرمایهگذار تعلق میگیرد. مشابه همین شرایط برای سایر پاداشها نیز برقرار است.
زیوداری در ادامه با بیان برنامه کارچین برای جذب حداکثر دو سرمایهگذار راهبردی بیان کرد: کارچین در این مرحله به دو سرمایهگذار راهبردی نیاز دارد که هرکدام مالک 17% از سهام شرکت توسعهدهنده کارچین خواهند شد. منابع بهدستآمده از جذب سرمایه در این مرحله در قسمتهای مختلفی خرج خواهد شد که بخش عمده آن هزینههای بازاریابی برگزاری ICO عمومی است. سایر محلهای هزینه کرد منابع نیز در عکس زیر قابل مشاهده است.

زیوداری مشاور تأمین مالی کارچین در ادامه به ریسکهای سرمایهگذاری در کارچین اشاره کرد و آن را به سه بخش ریسکهای تأمین مالی، ریسکهای تکنولوژی و ریسکهای تجاری تقسیم کرد:

زیوداری با طرح این سوال که چرا باید در کارچین سرمایهگذاری کرد؟ دلایل زیر را برای این امر برشمرد:
- بلاکچین یک تکنولوژی در حال اوج گرفتن است و این تازه شروع کار است.
- کارچین به واسطه استفاده از تکنولوژی بلاکچین یک پلتفرم جهانی است که قابلیت فعالیت بدون مرز را دارد.
- کارچین به عنوان یک پلتفرم بلاکچینی غیرمتمرکز دارای ارزی جهان روا است.
- کارچین ارزشهای پیشنهادی منحصر به فردی دارد.
- استارتاپهای بلاکچین باید یکی از آیتمهای سبد سرمایهگذاری هر شرکت سرمایهگذاری باشد.
- این پروژهها علیرغم ریسکهای بالا بازدهی بالایی نیز دارند.
- تیم توسعهدهنده کارچین یک تیم حرفهای است.
همچنین زیوداری با ذکر این نکته که سرمایهگذاری روی کارچین برای همه نهادها مناسب نیست به سرمایهگذاران با ویژگیهای زیر توصیه کرد برای سرمایهگذاری روی کارچین احتیاط کنند:
- سرمایهگذاران بازارهای موازی با سودهای نقدی بالا.
- سرمایهگذاران با انتظار بازدهی زودهنگام.
- سرمایهگذارانی که به آینده ارزهای دیجیتال و تکولوژی بلاکچین خوشبین نیستند.
- سرمایهگذارانی که در فرایند سرمایهگذاریشان، نقش ارزشگذاری، صفر و یکی است.
- سرمایهگذارانی که قبلاً در استارتاپهای سنتی سرمایهگذاری نکردهاند.
- سرمایهگذارانی که فکر میکنند ارزشهای پیشنهادی بلاکچین و رمزارزها نمیتواند سد محکم پلتفرمهای سنتی را تحت تأثیر قرار دهد.
و در آخر زیوداری، ویژگی افرادی که مناسب سرمایهگذاری در کارچین هستند را به شرح زیر بیان کرد:
- سرمایهگذارانی که به آینده ارز دیجیتال و انقلاب بلاکچین اعتقاد دارند.
- سرمایهگذاران معتقد به متنوع سازی سبد سرمایهگذاری و سهم بردن از آینده بلاکچین.
- سرمایهگذارانی که به این تیم اطمینان دارند که راهی خواهد ساخت.
- سرمایهگذارانی که با به چالش کشیدن ما، قصد دارند راهی برای سرمایهگذاری بیابند.
- سرمایهگذارانی که توکن کارچین را یک رمز ارز با پتانسیل برای آینده میبینند.
در بخش آخر نیز می توانید صحبت های مهدی زیوداری، مشاور سرمایه گذاری کارچین را در اینجا ببینید: